Waarom ik mediteer, en jij dat ook zou moeten doen... Deel 1

31-03-2018

Dat mediteren goed voor je is, hoor en lees je tegenwoordig overal. Dat wil dan nog niet zeggen dat je daarmee overtuigd bent. Ik wil je bij dezen ook niet overtuigen. Ik wil je gewoon mee nemen in mijn meditatie-avontuur.

Als je op je eentje start zonder begeleiding, kan je eerst boeken lezen, audio's luisteren, of naar meditatielessen gaan. Je kan ook zoals ik vroeger deed toen ik ermee mee startte, gewoon op eigen houtje gaan uitproberen want voor jou werkt. Mijn eerste meditatie-ervaringen dateren uit mijn tienerjaren, en dan spreken we over de jaren 90. Toen was yoga en meditatie nog redelijk zweverig in België, en niet zo populair. Veel boeken waren er nog niet, en degene die er waren, vond ik toen als tiener nogal zware kost. Hoe komt het dan dat ik in de eerste plaats mee begon?
Ik ben katholiek opgevoed, niet fanatiek, we gingen niet elke zondag naar de kerk. Maar ik zat wel op een katholieke school, deed mijn vormsel en geloofde wel. Met het ouder worden ga je de wereld toch anders bekijken, je stelt de dingen in vraag, zoals bij de puberteit hoort. Ik las ook veel, vaak historische romans. Laten we zeggen dat de katholieke kerk daar niet altijd even rooskleurig in werd beschreven. Ik keek toen ook wel docu's daarover en kwam tot de conclusie dat mijn geloof en alles daarrond toch niet zo zuiver was. Ondertussen kwam ik in contact met de boeddhistische leer en ging daar meer over lezen. Dit "geloof" lag mij veel meer. (Het boeddhisme is geen geloof, maar voor het gemak stel ik het nu even van wel) Ik geloofde toen dan wel niet meer in GOD, maar geloofde nog steeds in een hogere macht. Moeilijk uit te leggen, aangezien het altijd om een buikgevoel is gegaan, een overtuiging van gewoon weten... ik stond in verbinding met de wereld en het universum. In het boeddhisme wordt er dus ook dagelijks gemediteerd. Aangezien bidden mij altijd rustig kon maken dacht ik dat ik met mediteren hetzelfde kon bereiken. Niets is minder waar!...
Mediteren bracht me veel verder. Al heb ik me lange tijd afgevraagd waarom dit soort gebruiken, zo universeel is in alle verschillende geloven, overal op de wereld. Het maakt niet uit tot wie je bid, hoe je het universum noemt. Op dat moment geef je je over en maak je verbinding, in de eerste plaats met de aarde. In heel veel geloven ga je geknield zitten, en niet in de eerste plaats uit onderdanigheid, al komt dat zo over. Je sluit je als het ware af van je omgeving, maakt contact met de grond,... Van zodra je je ego achterwege laat, en niet meer gaat bidden om te vragen, maar om te danken, gebeuren er wonderen... Misschien geen wonderbaarlijke genezingen, als je daar aan zou denken, maar wonderen in jezelf, in je hoofd, in je lichaam, in jouw leven, hoe je tegen de dingen aankijkt...
Er zijn al vele onderzoeken gedaan naar de voordelen van meditatie. In het kort kunnen we stellen dat het helpt om rustig te worden, hyperventilatie te verminderen, gedachtepatronen te herkennen en te veranderen, meer veerkracht op te bouwen, gelukkiger te worden, inzichten te krijgen... Puur fysiek kunnen we ook zien dat de ademhaling en de hartslag vertragen, de bloeddruk daalt en de stresshormonen (cortisol) nemen af, de gelukshormonen worden aangemaakt. Wat dan weer goed is voor o.a. Het immuunsysteem en je geestelijke gezondheid.
Er zijn ook vele soorten meditatie-vormen, naargelang de stroming of het beoogde effect. Denk maar aan bijvoorbeeld de mindfulness meditatie.
Keer ik even terug naar die eerste pogingen. Ik zette rustige muziek op, soms zelfs klassiek en ging zitten, in kleermakerszit, staarde voor me uit (blik op oneindig) luisterde naar mijn ademhaling en de rest kwam vanzelf. Nu kan ik me voorstellen dat je daar niet veel mee geholpen bent. ;-) Voor velen is het allerminst zo eenvoudig. Ben ik dan een natuurtalent? Ik denk dat iedereen in wezen daar aanleg voor heeft, alleen is de één al wat meer gegrond en verbonden dan de ander. Iedereen ademt, door iedereen stroomt dezelfde energie (prana of chi, naargelang je wil...) Iedereen kan daar op in tappen, vanbinnen zijn we allen gelijk en allen verbonden met elkaar, met het universum.
Wil je graag mediteren, maar lukt het jou niet zo aardig? Neem dat Contact op voor een vrijblijvende kennismaking met mij en meditatie.
In volgende blogs kom je trouwens nog veel meer te weten over meditatie. Wil je die graag als eerste lezen? Laat dan hier je e-mailadres achter. (Ik ga je niet spammen.)