Ik maakte zelf heerlijk geurende natuurlijke handzeep. Hoe maak je dat zelf?

20-05-2018

Enkele weken geleden had ik zelf vloeibare handzeep gemaakt. Ik ben er best tevreden over en daarom schrijf ik hier even een blogje over om jou te inspireren. Ondertussen heb ik het resultaat daarvan al goed kunnen gebruiken en evalueren. Misschien is het even wennen, want deze zeep schuimt niet, maar reinigt natuurlijk wel. Een klein uurtje werk om enkele maanden toe te komen (naargelang hoe vaak er handen gewassen worden).

Waarom zou je er eigenlijk aan beginnen als je overal kant en klare pompjes kan kopen?

Het is gewoon leuk, toch als je graag dat soort dingen doet. Het fijne is dat als je iets "simpel doet" je ofwel ondertussen met je gedachten kan afdwalen en beginnen malen of je kan er mindful aan beginnen en al je zintuigen inzetten. Voel de textuur van de zeep, ruik de geur, luister naar het geluid van het raspen. Eventjes gewoon zijn en iets nuttig doen tegelijk.

Het is overwegend beter voor je huid en je gezondheid, afhankelijk van welke zeep je gebruikt; minder chemicaliƫn, geen onnatuurlijke kleurstoffen enz...

Het is goedkoop.

Veel heb je er niet voor nodig. De meeste spullen zal je wel in huis hebben. Een zeeppompje is wel nodig. Eventueel kan je een leeg zeeppompje van de winkel hergebruiken, of koop er een stevig in plastic of glas. Je maakt best een grotere hoeveelheid in 1 keer. Ik bewaar die in weckpotten, luchtdicht

Verder heb je nodig;

  • natuurlijke zeep, zoals marseillezeep,
  • etherische olie naar keuze,
  • eventueel plantaardige olie (Ik heb bio olijfolie gebruikt.),
  • water (gewoon van de kraan),
  • een keukenrasp, een kookpot en een garde.

Hoeveel zeep heb je nodig? Ik gebruikte een stuk zeep van 35g op 2 liter water. Gebruik meer of minder water naargelang de gewenste dikte van de zeep.

Begin met het raspen van de zeep en breng het water aan de kook. Als het water kookt voeg je de zeep toe. Blijf roeren tot alle zeep is opgelost. Het mengsel krijgt een ietwat vieze bruine kleur. Dat is niet erg. Het komt helemaal goed

Laat het zeepsopje afkoelen. Nog eens goed roeren! Want de kans is groot dat de zeep is gaan vlokken bij het afkoelen. Je kan dit doen met een garde of met een mixer.

Nu kan je eventueel de plantaardige olie en etherische olie toevoegen. Ik voegde 2 eetlepels olijfolie toe. Ik doe dit omdat ik snel een droge huid heb, vooral na het handen wassen. Met een beetje olie erbij heb ik daar geen last van. Daarna enkele druppels etherische olie. Nog even roeren.

Giet de zeep over in schone propere potten. Ik gebruikte twee weckpotten van 1 Liter. Voordeel is dat je die volledig luchtdicht kan afsluiten.

Als de zeep wil gaan gebruiken gewoon overgieten in een pompje. Bij de tweede keer het pompje vullen heb ik wat schoon water toegevoegd en daarna geschud. Want de eerste keer was het een beetje te dik geworden.

Helemaal klaar voor gebruik! Welke producten maak jij zelf?

Ik waag me binnenkort aan het maken van wasmiddel. Na evaluatie schrijf ik hier ook een blogje over.